УФСІ надає підтримку партнерським громадам у створенні фондів житла для тимчасового проживання ВПО та управління ними

УФСІ надає підтримку партнерським громадам у створенні фондів житла для тимчасового проживання ВПО та управління ними

Вирішення житлового питання залишається для вимушених переселенців основним викликом у створенні належних умов для їх повної адаптації та інтеграції у  приймаючі громади. Для реалізації  права внутрішньопереміщених осіб на житло, держава запроваджує програми, які надають можливість переселенцям отримати житло за пільговими кредитами або за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.

УФСІ також долучився до вирішення цієї  проблеми і облаштовує житло для тимчасового проживання ВПО шляхом фінансування реконструкції приміщень (житлових і нежитлових), які знаходяться у власності громад. Адже, громади, навіть володіючи вільними приміщеннями, зазвичай, не мають коштів для їх облаштування та адаптації під житло.

Починаючи з 2015 року у рамках проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури. УФСІ V» у 17 об’єктах у кількох областях України УФСІ було облаштовано 119 квартир та 192 кімнати у гуртожитках. Це стало можливим завдяки гранту Уряду Німеччини наданому через німецький банк розвитку KfW.

У 2018 році цю роботу  було продовжено у рамках проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури. УФСІ VІ», який також фінансується Урядом Німеччини через KfW. Наразі впроваджується 13 житлових субпроекти, у рамках яких буде створено 125 квартир для тимчасового проживання ВПО, де зможуть проживати 300-340 ВПО, у залежності від складу родин.

Облаштоване житло залишиться у власності громади і не може бути приватизоване. Воно має бути включено до фонду житла для тимчасового проживання ВПО згідно постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 № 582.

Облаштовуючи житло для ВПО, у тому числі, у рамках проектів УФСІ, місцева влада стикається із складнощами в управлінні такими фондами та розподілі житла, зокрема, у частині застосування бальної системи та залучення необхідних у громадах кваліфікованих спеціалістів (медиків, вчителів тощо) із числа переселенців. 

Для фахової юридичної підтримки 11-ти громад, що беруть участь у поточному проекті «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури. УФСІ VІ», Фондом започатковано впровадження програми «Правова підтримка ВПО та органів місцевого самоврядування», яку на замовлення Фонду виконує БФ «Право на захист».

Мета програми – сприяння адаптації та інтеграції ВПО шляхом надання консультативно-інформаційної допомоги представникам місцевих органів влади та самоврядування, громадським активістам і, власне, самим внутрішньопереміщеним особам.

На початковому етапі впровадження програми спеціалістами БФ «Право на захист» було розроблено збірку зразкових документів, що мають допомогти органам місцевого самоврядування у врегулюванні різних аспектів, пов’язаних із забезпеченням ВПО житлом. До пакета зразкових документів було, зокрема, включено: програму з забезпечення ВПО тимчасовим та соціальним житлом, квартирами на вторинному ринку, які було передано в тимчасове користування, та квартирами на вторинному ринку з правом викупу; порядки забезпечення житлом зазначених категорій та порядки формування фондів житла; бальну систему для здійснення оцінювання і відбору ВПО.

Наприкінці вересня 2020 року цю збірку було презентовано усім партнерським громадам. Презентації відбулись у Дніпрі, Запоріжжі, Сєвєродонецьку та Харкові за участю представників власників об’єктів, які наразі реконструюються УФСІ.

Наступним етапом програми є надання очних та дистанційних правових консультацій органам місцевого самоврядування з метою адаптації зразкових документів для подальшого використання відповідно до індивідуальних потреб кожної окремої громади, конкретизації порядків поселення та формування переліків ВПО, які потребують житла, уточнення процедур переведення будівель до фонду житла для тимчасового проживання ВПО.

Також програмою передбачена організація консультацій для ВПО з житлових питань, що сприятиме підвищенню обізнаності переселенців про наявні житлові програми (місцеві та національні) та про процедури участі в них. Крім того, будуть підготовлені і розповсюджені       інформаційні матеріали про можливості реалізації  ВПО своїх житлових прав.

УФСІ щиро сподівається, що ця програма буде надзвичайно успішною та корисною для її бенефіціарів.

small до статті на сайтфото до статті на сайт 1

Вам буде цікаво

15 сімей переселенців отримали житло у місті Кам’янське Дніпропетровської області
Середа 02 жовтня 2019

1 жовтня в місті Кам’янське (Дніпропетровська область) відбулося урочисте відкриття житлового об'єкта і вручені ключі від квартир 15 сім’ям переселенців. Принаймні така ж або навіть більша кількість сімей буде заселена до будинку найближчим часом.

Детальніше
Громади Одеської та Тернопільської областей нарощують потенціал органів місцевого самоврядування в організації та управлінні соціальними послугами
Четвер 19 вересня 2019

Впродовж серпня - вересня 2019 року представники 30 об’єднаних територіальних громадах Одеської та Тернопільської областей взяли участь у тренінгах, присвячених розбудові кадрового потенціалу підрозділів соціального захисту громад та розробці трирічних планів розвитку соціальних послуг.

Детальніше
Менеджер проектів Банку KfW у Східній Європі відвідала УФСІ
Вівторок 17 вересня 2019

Менеджер проектів Банку KfW у Східній Європі  Клаудія Месек у супроводі Директора Київського Бюро KfW Курта Штрассера 17 вересня 2019 року відвідала центральний офіс УФСІ, де мала зустріч з його керівництвом.

Детальніше
УФСІ підтвердив дію сертифікату відповідності системи менеджменту якості за вимогами міжнародного стандарту ISO 9001:2015
Вівторок 17 вересня 2019

УФСІ підтвердив дію сертифікату відповідності системи менеджменту якості за вимогами міжнародного стандарту ISO 9001:2015. Органом сертифікації DQS GmbH прийнято позитивне рішення щодо підтвердження дії сертифікату відповідності системи менеджменту якості Українського фонду соціальних інвестицій вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2015, зареєстрованого в базі DQS під номером 496642 QM15. Система управління якістю УФСІ охоплює діяльність з виконання проектів у соціальній сфері.

Детальніше
Громади Одеської та Тернопільської областей оцінюють потребу в соціальних послугах за допомогою національних та міжнародних експертів
Середа 21 серпня 2019

У рамках проекту «Надання соціальних послуг в громаді» у всіх 30 об’єднаних територіальних громадах Одеської та Тернопільської областей проводиться детальна оцінка потреб у соціальних послугах. Вперше така оцінка здійснюється громадами за допомогою національних та міжнародних експертів за новою методологією.

Детальніше
УФСІ ВІДНОВЛЮВАТИМЕ ЗАКЛАДИ ПЕРВИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ НА СХОДІ УКРАЇНИ
Вівторок 13 серпня 2019

Останній формальний документ, необхідний для започаткування практичного впровадження Проекту УФСІ VII, – Окрема Угода до відповідної Проектної та Фінансової Угоди, був підписаний УФСІ та Німецьким Банком розвитку KfW 12 серпня ц.р.

Детальніше
Стартувала оцінка потреб в соціальних послугах 30 громад Одеської та Тернопільської областей
Вівторок 13 серпня 2019

У рамках проекту «Надання соціальних послуг громаді» у всіх 30 об’єднаних територіальних громадах Одеської та Тернопільської областей буде здійснена детальна оцінка потреб у соціальних послугах. Для цього УФСІ підписано відповідні договори з консультаційними компаніями, у складі яких працюють міжнародні та національні експерти з питань організації та надання соціальних послуг.

Детальніше
Український фонд соціальних інвестицій вітає усіх своїх колег, друзів і партнерів з Днем будівельника!
П'ятниця 09 серпня 2019

Український фонд соціальних інвестицій вітає усіх своїх колег, друзів і партнерів з Днем будівельника! Щиро зичимо успіхів у професійній діяльності, щастя, здоров’я і добробуту Вам і Вашим родинам! У цей день особливо приємно згадати, що за сприяння УФСІ відремонтовано 1274 об’єкти соціальної інфраструктури по всій Україні. Тож продовжуймо розбудовувати успішну і сучасну Україну разом!

Детальніше